23948sdkhjf

Økologisk tøj kan sagtens indeholde kemikalier

Økologiske fibre er ikke en garanti for, at tøjet ikke er behandlet med potentielt skadelige kemikalier efterfølgende.

Økologisk betyder fri for sprøjtemidler og pesticider - i hvert fald når det gælder udvalget i frugt- og grøntafdelingen.

Men når det kommer til økologisk tøj, er det ikke helt så entydigt.

For en ting er kravene til at producere økologiske fibre til tøj. Noget andet er kravene til, hvordan tekstilerne efterfølgende behandles.

- Der må ikke anvendes pesticider i produktionen af økologisk bomuld. Dog kan du ikke være sikker på, hvilke kemikalier der i øvrigt er anvendt i produktionen. Her kan du bruge miljømærkerne til at pejle efter, lyder rådet fra Miljøstyrelsen.

Det vil sige, at der stadig godt kan indgå processer i produktionen, hvor tøjet bliver efterbehandlet med kemikalier, blegning eller farver.

Kravene til økologisk dyrkning - herunder, bomuld, uld og silke - er defineret i EU-forordningen om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter.

- Men farvning og tryk er rent juridisk ikke et krav, hvis man skal kunne kalde en fiber økologisk, forklarer Mogens Stibolt, som er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut.

I praksis er det derfor sjældent EU-forordningen, man taler om, når det gælder økologiske tekstiler, men et mærke som GOTS, der står for Global Organic Textile Standard.

I certificeringsordningen kombineres kravet til økologi med krav til miljøvenlig produktion og behandling af produktet.

- GOTS er det mest anvendte mærke, som også har krav til processerne undervejs - for eksempel farvning og tryk, siger Mogens Stibolt.

- Det er klart den mest dominerende ordning, så i daglig tale siger man ofte, at et produkt skal have GOTS for at vise, at det er økologisk, tilføjer han.

Ifølge Miljøstyrelsen er kravene til GOTS-mærket stort set på linje med kravene til det officielle miljømærke, Svanen. Det vil sige, at de ikke må indeholde kemiske stoffer, farvestoffer eller tungmetaller, som kan skade mennesker eller miljø.

Derudover findes der også mærker som Oeko-Tex, men selv om det lyder grønt og økologisk, så stiller mærket ikke nogen krav til, at produktet skal være økologisk.

Ifølge Miljøstyrelsen handler kravene til mærket om, hvilke restkemikalier, der må være i det færdige tekstil. Det er derfor et sundhedsmærke.

Vil man blot sikre sig, at der ikke er skadelige stoffer i produktet, kan man se efter de gængse miljømærker Svanen og Blomsten.

De stiller omvendt ikke nogen krav om, at fibrene skal være fra økologisk produktion.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063